Iskola és a Projekt

 2011.01.14. 23:10

Sziasztok!

 

Itt szeptemberben és októberben voltak az órák, november elején vizsgáztunk belőlük, aztán onnantól kezdődött a Projektmunka január közepéig. Okos rendszer ez, amit órán tanítottak, azt már hasznosíthattuk a valós munkában. Minden tekintetben érződött az alkalmazott tudományok egyeteme státusza az iskolának, mindent valós példákon keresztül közelítettünk meg, ami nagyon hasznos volt!

 

ICSE (Control System Engeneering – Monsma): Alapvetően modellezéshez tanultunk elméletet ezen az órán. Matematikai része nem volt nekem annyira kemény (Laplace, Fourier, időtartományból a frekvenciatartományba és vissza alakítás, stb.), a példák meg életszerűek voltak hozzá, a gyakorlati példákat papíron és MATLABban is meg lehetet csinálni.

 

IDV (Vehicle Dynamics and Control – Vries és Monsma): Járművek dinamikájáról tanultunk ezen az ótán, kezdve a túl- és alulkormányzottság fizikájától egészen a dinamikailag fontosabb részek, mint például a kerék és felfüggesztés fizikájáig. Elméleti részén ezeket tanultuk, a gyakorlati részén meg ezekre a problémákra néztünk MATLABos példákat és oldottuk azokat meg.

 

IVE (Vehicle Eletronics – Benders): Járműelektronika a tárgy neve, de azért ennél sokkal többet takart. Az autók nem hétköznapi elektronikáját tanultuk (index, gyújtás, stb.) főleg, igaz azokról is esett szó, de csak bevezetésképpen, hanem a mai luxuskategótia intelligens elektronikájának működéséről. Tanultuk többek között a radarokról, a kamerákról, a szenzorokról, és mindenről, ami egy drága autóban luxuselektronika. Előremutató tárgy volt, mert nem ragadt le a jelennél, vagy magyar viszonylatban a közelmúltnál (múltnál), hanem a jövővel is foglalkozott. Az előadásmód unalmas volt, de a tárgy maga érdekes.

 

MSI (MATLAB Simulink Introduction – Monsma): A tárgy a MATLABbal ismertetett meg minket, azon belűl is a Simulink részével, amellyel többek között a szimulációkat, modellezéseket lehetett elvégezni. Ez sajnos a többi órával párhuzamosan ment, nem előttük amolyan bevezetőként, így nem tudtuk a MATLABot már rutinszerűen használni, amikor a többi tárgy már azt megkívánta volna.

 

ISCEM (System Control Engeneering and Modeling – Stroomer): Ebből a tárgyból a valós élet szituációit boncolgattuk matematikai és fizikai szempontból, majd azokat modelleztük, hogy aztán azokkal számolni lehessen. Egyszerű, de tipikus példa volt a rugóra függesztett méhecskés gyerekjáték.

 

LCS (Lab Control System – Stroomer): Sajnos ez a tárgy nem teljesen úgy sikerült, ahogy azt megálmodták, mert a diákok laptopján két kivétellel mind Win7 futott, így a szoftver nem tudott együtt működni a számítógépekkel. Alapjában véve egy valós szimulációt takart az óra, ahol az ember saját gépéről irányíthatja a labor berendezéseit, amelyben víz folyik, vagy gyorsabban-lasabban forgó motor hajt generátort. Az a lényeg, hogy a valós helyzetben lehet ezeket szimulálni, nem csak MATLABban.

 

IVHS (Inteligent Vehicle Highway System – Tilleman): Ebből a tárgyól tanultuk a legkevesebb újat, sajnos szinte semmit. Azért, mert már a többi tárgyaknál mind ismertük azokat az új technológiákat, amiről itt szó volt. Viszont egy egészen más szemléletet mutatott nekünk az oktatás terén, így nem mondanám haszontalannak, csak a megszokottól eltérően oktatták a mérnököket. Szerintem ez a fajta oktatás a bölcsészeknél vált be, és ott alkalmazzák főleg: adott egy téma, arra dogozz ki magad valamit, mutasd be, és aztán azt az egész osztály megvitatja. Egy nagy beadandóval zárult a tárgy, ahol saját rendszert kellett kidolgozni, mi éppen egy olyan rendszert dolgoztunk ki, ami a sofőr figyeli, és hogy az utat nézi-e, vagy elaludt/ elbambult/ mást csinál/nézeget/stb. Van már ilyesmi, csak annyira komplex nem, amennyire mi kidolgoztuk.

 

Projekt: A legnagyobb része az oktatásunknak ez, ahol a 15 fős osztály két részre van osztva, és más-más feladatot kaptak (csoportunk: Bas-NL-csoportvezető, Mike-USA, Firas-IRAK, Rutger-NL, Martijn-NL, Petya és én). Mi alapfeladatunk az, hogy egy 4-5 intelligenciával vezérelt autóból álló konvoj elinduljon az egyik lámpától, mikor elérnek egy érzékelőig, akkor a következő lámpa is zöldre váltson, úgy, hogy a hátsó konvoj éppen beérje az előtte lévő kocsikat és még lassítaniuk se kelljen. Ezután már egy konvojként megy tovább a két lámpánál álló autócsoport (10+1 autó), ezt hívjuk platoon-nak (konvoj). Az első autó egy megkülömböztetett autó, vezetője egy hivatalos sofőr, így a többi autó vezetője rábízhatja magát. Feladatunk egy olyan szoftver kifejlesztése és szimulálása, amellyel az autók egymás között és az út melletti adókkal is tudnak kommunikálni, így maximalizálva a hatékonyságot, elkerülni a dugókat, baleseteket megelőzni, és gyorsítani a forgalmat. Mivel mindenki mindenkivel kommunikál, és a konvojt egy megbízható autó vezeti, ezért rengeteg pozitívuma van a rendszernek: kevesebb üzemanyag fogy, megbízhatóbb közlekedés, biztonságosabb, kevesebb figyelmet igényel. Hátránya is van, például az, hogy az egyén akarata háttérbe szorul, ha a csoporttal akar közlekedni, illetve az első autó kiléte nem tisztázott a megvalósításban (számomra). Erre a rendszerre egy nemzetközi versenyt is létrehoztak, hogy kinek a rendszere a leghatékonyabb: GCDC Challange 2011. Egyetemek és kutatócsoportok versenyeznek egymással, ennek a részesei vagyunk mi is: mi vagyunk a HAN Automotive csapara.

Mi a feladatunkhoz MATLABra épülő PreScan programot használjuk, amely direkt autós szimulációkra lett kifejlesztve. A PreScanben az autók képe, dinamikája és egyéb adatai vannak, azt radarokkal fel tudjuk szerelni, virtuális utat tudunk neki építeni, útvonalat adhatunk nekik, egy teljes virtuális várost fel tudunk építeni közlekedéssel. A PreScanben tudjuk használni azokat a járműveket, amiknek intelligenciát adtunk MATLABban. Mindegyik járművet ugyanazzal az algoritmussal vezéreljük, kivéve az elsőt, amelyiket profi sofőr vezet. Algoritmusunk feladata, hogy az egymást követő autókat biztonságosan vezérelje, köztük lévő távolságot radarral mérje, autótávolságokat a pilanatnyi sebesség és az előre látható veszély határozza meg. Sok egyébbel is még ki lehetett volna egészíteni (időjárási viszonyokat figyelembe vevő, autó állapotát figyelembe vevő, sofőr életkorát igénybe vevő algoritmussal), de nekünk ez akkor még nem volt feladatunk.

Magát a csoportbeosztást és a feladatot szeptember közepén kaptuk meg, de amíg a tantárgyak oktatása ment (november elejéig), addig nem foglalkoztunk túl sokat a valós munkákkal, csupán dokumentációkat készítettünk elő. Aztán a november eleji vizsgák után kezdtünk volna a tényleges munkának, de a többiek csak akkor döbbentek rá, hogy már az a program beszerzése és tökéletes futtatása is nehézségekbe ütközik. Én már október elején mondtam, hogy legalább ismerkedni kellene a programmal, kicsit tesztelgetni, de süket fülekre talált a javaslatom. Novemberben rengeteg dolog nehezítette a dolgunkat, nem mindenkinek futott a laptopján a program, nekem futott a legjobban, de a 3D-s környezet nálam sem futott, ami pedig elengedhetetlen. Ekkor prezentáltunk mi ketten a Petyával, hogy éppen hol áll a csapatunk, mit tudtunk megvalósítani addig, ott bemutattuk élőben hogyan működik a program, de a hibákra is felhívtuk a figyelmet, hogy nem nagyon tudunk ezen túl hogyan dolgozni, mert nincs meg a lehetőségünk. Egészen december elejig rajtunk kívülálló problémák miatt nem volt egy gépünk sem, amin futot volna rendesen a program, csak a többiek "betanításával" tudtunk foglalkozni, de akkor végre megkaptuk a 2 asztali gépet. Addigra már annyira el voltunk késve, hogy az eredeti célkitűzést csökkentettük, és csak a konvojt kellett tudnunk létrehozni. Azt sikeresen meg is csináltuk, mert végre akkor tudtunk haladni a munkával. Decemberi ünnepekre már úgy mentünk haza, hogy a célkitűzést teljesítettük, januárban már csak a dokunemtációt kellett hozzá megírni, és január közepén be is mutattuk a munkánkat. Amíg páran a dokumentációz csinálták, addig mi a Petyával és a Firassal a csapatvideót készítettük el. Persze ebben is oroszlán szerepet vállaltam, operatőr voltam, hangmérnök, a vágó programra tanítottam be a többieket, a hangot is én vágtam a videó alá, a három fő részből készülő videó egyharmadát én készítettem el, és én készítettem el a végső videót is. Grafikusi multamat felhasználba azért a többieknek is segítettem itt is, ott is képszerkesztésekkel. Prezentáción azt is bemutattuk, és nagy sikert aratott. Link: http://www.youtube.com/watch?v=qPjhoMg-SAM

Most itt tartunk.

 

Az iskolának vége, a tárgyak sikerültek, a magyar tárgyak nagy része is már megvan, szóval sikeresnek ítélem ezt a félévet.

Köszönöt azoknak, akik lehetővé tették ezt nekem, és akik mellettm voltak!

Többek között neked is olvasó, mert figyelemmel követtél.

 

Utolsó másfél hónapunk

 2011.01.14. 14:28

Sziasztok!

 

Az elmúlt másfél hónapban jó sok mindent történt, most ezeket írom le.

A novemberi magyar és amerikai estnél hagytam abba körülbelül. Ezek után nen sokkal, valamikor Mikulás körül a diákok szerveztek egy jótékonyság bulit valami afrikaiakért, pontosan nem tudom miért ment, de azt tudom, hogy belépős volt, volt valami fellépő banda, akik egész jó számokat nyomtak, majd az est hátralévő részében karaoke volt :) Pár emlékezetes dal között felcsendüllt a Police – Roxanne is, amire a HKban ivós játékot játszanak. Aztán szerveztek szintén a hallgatók a HKban egy Xmas Market nevű rendezvényt, ami speciális télies piaci ételekkel-italokkal körítettek. Az este része volt az, hogy a kihúzott embernek valami kis ajándékot vesz a másik, így aki részt vett a játékban, az mindenki kapott valamit. Az egyik magyar lány egy fütykös alakú szappant kapott, ami szerintem vicces, szerinte meg nem az :D Az ajándékozás után persze megint buli. Decemberben még egy arab-magyar-holland estet is összehoztunk, ahol az irakiak is, meg mi magyarok is főztünk valami jellemzőt, és közösen elfogyasztottuk. Mi csirkepörköltet csináltunk, az arabok meg valami levélbe tekert rizses húst. Igazi jó hangulatú este volt vizipipával meg mindennel. Az egyik holland gyerek kicsit becsípett, annyit beszélt aznap este, mint előtte még soha :) Nagyon sok jó hangulatú este volt! Iskolában is kezdtek alakulni a dolgok, Projektre végre megkaptuk azokat, amik kellettek: 2 Pct a feltelepített programmal. Ezek után már minden ment, mint a karikacsapás, egy hét alatt többet tudtunk haladni, mint az egész novemberben és már végre nem csak az időelb@szás ment. December közepére már az újrafogalmazott elvárásoknak eleget is tettünk, így nem sok munkánk maradt januárra. Decemberben nagyon sokan hazautaztak, akik meg túl messze laktak, pl a kanadai és az amerikai Mike, az ausztrál William, ők meg bejárták Európát. A spanyol lányoknál karácsonyoztak, és Párizsban szilvesztereztek. Mi december 15-én repültünk haza. Reptéren az apu várt, Tamással együtt utaztunk Győrbe. Még haza sem értem, már felvettük a Mónit, akivel szinte az egész otthoni időmet együtt töltöttem. Karácsony előtti rövid időre 5 vizsgát vettem fel, amiből a 4 legfontosabbat sikeresen teljesítettem is, így elégedett vagyok magammal. Sajnos a két ünnep között nem volt semmilyen vizsgaalkalom, így akkor nem tudtam vizsgázni. December így eléggé kapkodósan telt Hollandiában, sok beadandót kellett írni a HAN-ra is, meg a SZE-re is, amellett Projektezni, és tanulni arra az 5 magyar vizsgára. De sikerült! A Karácsony jól telt: saját és a Móni családjánál is egy-egy napot töltöttem. A két ünnep között sokat pihentünk és a legtöbb barátommal akkorra már találkoztam. Szilveszter is jól telt, házibulikban voltunk :D

Januárban Tamás kis Ople Corsájával jöttünk vissza Hollandiába. Az 1200km-t 16 óra alatt tettük meg, pedig csak a magyar szakaszon nem autópályán mentünk. Nem hiába, a majd 20 éves 4 sebességes kis kocsi nem ilyenre született. Mellettünk sokmilliós BMW-k fülstöltek el, de mi kitartottunk! Visszaérve a Projekt feladatra koncentráltunk, ahhoz dokumentációt készítettünk és egy csapatvideót is csináltunk. Mivel a dokumentációhoz már nem nagyon lehetett a feladatunkon sokmindent csinálni, ezért ez az időszak is már lazábban telt. HKban persze megint voltak bulik, és ha már a Corsa is itt volt, akkor miért ne ruccanjunk át vele Németországba a Ruhr-vidékre. Dortmundot, Essent és Duisburgot néztük meg.

Dortmund: szép belvárosa van, és mivel sokminden zárva volt, ezért csak a 209m magas TV-toronyba mentünk fel.

Essen: szintén a belvátosba voltunk, és ha már egyszer Essen-ben vagyunk, akkor ott is ebédeltünk és beültünk kicsit egy kávézóba is :)

Duisburg: belvárost néztük meg, majd miután elégé besötétedett, akkor néztük meg a Landschaftpark-ot. Az nem más, mint egy régi gyár színesen kivilágítva. Nagyon szép, de sajnos a fényképezőgépem nem elég jó, hogy megörökítsem a maga szépségében. Ezt élveztem a legjobban azon a napon!

Kedden volt a nagy nap: a Projekt prezentációjának napja. Szerintem egész jóra sikerült, kaptunk néhány izzasztó kérdést, de alapjában véve nem volt baj vele. Miután a másik csoport is lement megkaptuk az eredményeinket és egy közös vacsorázásra beültünk egy kínai étterembe. Magamtól sose ennék olyanokat, de ezt is kipróbáltam már, és túl is éltem :) A jó hangulatú este után a csoport egy része elment haza, de a kemény mag kitartott és a HKban tovább folytatódott az este. Előkerült a Kings Cup is, meg egy új játékot is megismertem a Moby Mike jóvoltából.

Most csütörtök van, a Petya tegnap már hazament végleg, mi most pakolunk össze, Tamás és a Gábor péntek hajnalban indulnak haza, a kis Corsa meg lesz tömve rendesen cuccokkal, és még a hátán is viszi majd hármunk biciklijét :) Én holnap átadom a lakást a Vivare-nak, majd cuccostól (illegálisan) beköltözök a Gábor szobájába vasárnapig. Vasárnap este én is végleg hazaköltözök.

UPDATE: Péntek van, mire fel tudtam ezt a blog bejedzést tenni a netre. Tegnap este egy magyar-iraki-hollnad főzős estét tartottunk :) Irakiak megint a levélbe töltött rizses húst csinálták, csak kicsit fűszeresebb lett, Bas holland palacsintát csinált nekünk (boltan vehető kikevert tésztából), mi meg darástésztával próbálkoztunk, mert ez maradt alapanyagként, de nem lett a legjobb :S Utána Tamás kivételével mentünk bulizni. Sajnos Gábor nem sokat aludt, és délig nem is lesz olyan állapotban, hogy vezethessen. Tamás ezt nem tudhatta meg, de szerintem sejtette, amikor hajnalban meglátta. Sikeresen elindultak, remélem épségben meg is érkeznek. Petya hazaért szerdán. Nemsokkal ezelőtt kiköltöztem a Karel Doormanstrat 98-ból, és beköltöztem ideiglenesen a Gábor helyére.

UPDATE2: Tamás és Gábor is rendben megérkezett Győrbe.

 

 

 

 

Magyar estek, TNO, Thanksgiving

 2010.11.27. 14:36

Sziasztok!

Jó régen nem írtam, hát most bepótolom, de nem írok minden napról, csak azt, amikor valami kiemelkedően érdekes történt.

Azzal kezdem, hogy a Szilviéknek megszületett a kisfiúk :D Gratulálok!
Előmagyar est: mivel sokszor főztünk már közösen a HKban, sokszor a Mike is csatlakozott hozzánk, ezért elkerülhetetlen lett, hogy az iskolában is híre menjen az ételeinknek és a jó hangulatnak, amik főzés közben van. A Bas és a Rutger el is jött egyik este a HKba, hogy megkóstolják a magyar konyhát. Krumplifőzeléket csináltunk fasírozottal. Természetesen egy kis hungarikumot is kaptak előtte: házipálinkát :D A HKban nem az a lényeg, hogy honnan jöttél, hanem az, hogy nálatok mi a nemzeti pia, így mi amikor tehetjük, akkor pálinkával kínáljuk a vendégeinket. Természetesen nem sokkal, mert nem az a lényeg, hanem csak az íze. Minket is kínáltak már sangriaval (spanyolok), rakkiával (bolgár), vodkával (orosz), whiskey-vel (kanadai) és még ki tudja mivel. Ha szeretném az alkoholt, akkor az a hely lenne nekem a megyország, de így nem annyira. A vacsora egész jóra sikerült, szerintem a hollandoknak is ízlett. Az este hátralévő részében csatlakoztunk a HK bulizós részéhez, akik az esti Nerds Party-ra (stréber party) készültek. Vicces jelmezek nagyon jó hangulatuvá tették az estét :):)

Magyar est: a csütörtöki előmagyar est után szombaton ott volt az idő, hogy a nagyobbik konyhában megtartsuk az igazi magyat estet, amelyet a FBon is meghírdettünk. Sajnos a két magyar lány nem tudott ott lenni, mert belgiumba mentek (pedig az ő ötletük is volt az a dátum), míg a Petyának a családja és a barátnője volt itt, velük volt Amszterdamban. Gáborral, Tamással és a Mike-kal (tiszteletbeli magyar lett) nagyon jól el tudtunk készíteni mindent: borsófőzelék és krumplifőzelék fasirttal volt a menü, természetesen megint mindenki kapott egy kis pálinkát is. Szerintem mindenkinek ízlett az étel, és sikeresnek ítéltem meg az estét. Vacsi után megint elmentünk bulizni. Jól bevállt szokásom szerint 2kor hazaindultam, hogy ne legyek annyira fáradt másnap és hasznosan tudjam eltölteni az időt, pl a sok beadandóm írásával vagy tanulással :S
TNO: az egyik tanárunk szervezte ezt a "gyárlátogatást". TNO nem kifelyezetten gyár, hanem egy szervezet, amely kutatással és fejlesztéssel foglalkozik az élet minden területén, így a gépjármű gyártásban is. Rengeteg tesztlaborjuk van és van egy 200m hosszú tesztpályájuk, amin akár törésteszteket, akár különböző szenzoros teszteket tudnak elvégezni önjáró programozható tesztjárművek segítségével. Nagyon érdekes volt! 4 elődaáson vettünk részt, a legutolsó éppen egy töréstesztes előadás volt, az Euro NCAP -féle törésekkel.

Thanksgiving: Mike szervezte nekünk ezt a hagyományosan észak amerikai szokást. Minden november 4. csütörtökén tartják a Hálaadást sok kajával. Előkészületben segítettünk mi is a Mike-nak, mert ő is mindig segít nekönk, és mert jó móka :) Sajnos nem sikerült nekünk pulykát szerezni, de így is bőségesen ettünk (aki időben érkezett). Szokás szerint mindenki hált adott valamiért, én azért, hogy BOLDOG VAGYOK :)

 

Továbbra is: http://picasaweb.google.com/tnizoli/Hollandia#

 

Képek Hollandiából

 2010.11.17. 23:46

Sziasztok!

Itt találtok képeket, szerintem hetente fogom frissíteni 3-4 újjal.

Természetesen a képek ídőrendben vannak, és minden alaklomból csak egy került fel.

http://picasaweb.google.com/tnizoli/Hollandia#

Nézzetek rá többször is, mert a blogra már nem töltök fel képet.

Elkezdődött a Projekt

 2010.11.12. 23:24

Sziasztok!

Hétfőnél hagytam abba a beszámolómat, amikor a Petya magyar kajáit ettük. Nagyon jó volt, nem hittem volna, hogy ezt lehet überelni, de sikerült: kedden délelőtti Projekt megbeszélésünk után csirkepörköltet csináltunk a HK-ban a Mike-nak és a Tio-nak (bolgár srác). Nagyon ízlett nekik, és én is örültem végre igazi magyar pörköltnek nokedlival, mert Petya azt is hozott :D:D:D:D (sajnos itt magunknak nem tudunk csinálni nokedlit). Szerdára érett meg bennem, hogy Hollandiában fényképező gép nélkül nem lehet meglenni, így vettem egyet. 3 kategóriát határoztam meg magamnak a fényképezőgépek terén: 1. kompakt gép (kis helyen elfér és olcsó, cserében a képminősége nem a legjobb), 2. bridge gép (nagy zoomos, akár 18-24x oprikai zoommal, de már drágább, képminősége jó), 3. tükörreflexes (nincs az a pénz, amit nem lehetne rákölteni, de használtan is az alapgép minimálbér körül kezdődik, képminősége nagyon jó, sok funkcióval, fotózáshoz ez kell). A három kategóriából az elsőt választottam (Fujifilm FinePix AX200), mert most még nem engedhetem meg a 3ast, de az a célom :) Akksikat és memóriakártyát már olyat vettem, hogy azt a komolyabb géppel is használni lehessen. Szerdán a HK-ban összeültünk, és a két magyar csajjal együtt kitaláltuk a Magyar Est programját, amit az itteni külföldi diákoknak tartunk majd :) Van majdnem másfél liter pálinkánk, azt adjuk wellcome drinknek, majd császármorzsát és paprikáskrumplit lehet kóstolni. Egy-egy magyar zene is megy majd, de nem akarjuk a nemzetközi csapat hangulatát elvenni azzal, hogy számukra ismeretlen fura zenéket játszunk. Utána buliba megyünk a városba. Mindezt nov. 20ára tervezzük, remélem jól sikerül :D Csütörtökön Projekt után kis pihenés, majd az osztályunkkal és néhány tanárunkkal beültünk egy bárba megünnepelni, hogy vége a vizsgaidőszaknak, majd pizzáztunk egy olasz helyen, ahol még jól se lakta :( Estére a HK-ba mentünk, nem terveztem, hogy bemegyek a városba bulizni, de a hangulat annyira jó volt, hogy hazajöttem a bicikliért, és mégis bementem. Buliban az új gépemmel dokumentáltam az eseményeket, képeket a fészbúkon meg lehet nézni :) Ezentúl saját géppel készített képeket oda teszek. Pénteken rövid Projekt, majd haza, és itthon folytattam/folytattuk a munkát, mert hétfőre beígértem, hogy megcsinálom az egyik részét a feladatunknak, amit majd szerdán a Petyával be is mutatunk prezentáció keretében. Most itt tartunk, de nem sokat haladtunk eddig a konkrét feladattal, túl komplex a PreScan ahhoz, hogy hamar meg lehessen érten. Mikor megismeri az ember, akkor már lehet haladni, a fejemben már össze is állt az egész Projektünk megoldása, de most még apró dolgokon akadunk meg :( Nem baj, ezzel jár.

Projekt: heti egy tárgyunk van négy órában csupán, a többi időben a Projekttel foglalkozunk és a konzulensünkel egyeztetünk. Minden nap 9re megyünk iskolába, ott összeülünk és dolgozunk a Projekten. 4ig vagyunk ott, az egy napra bőven elég. Sajnos a srácok nem vették komolyan azt, amikor én hónapokkal ezelőtt a PreScan nevű program megismerését szorgalmaztam, most majd megtudják, hogy nem is annyira egyszerű, mint hitték. Amikor lesz már látványos része is a munkáknak, akkor azt majd megosztom veletek, és végre tudjátok majd hova tenni a Projekt feladatunkat.

Sziasztok!

 

Nagyon régen nem írtam, hát most pótolom.

Ott fejeztem be, hogy elment a Móni, Angyalkám és a Petra, és egy napom volt az iskolában. Az egy hétfői nap után kedden mentünk Tout to the west kirándulásra az itteni tanítóképzősökkel :) Nijmegenből indultunk busszal, délre egy múzeum faluba érkeztünk, ahol az elektromosságon kívül sokminden nem változott az évek folyamán. Volt szélmalommal műlödtetett festékgyártás, fűrészmalom, fapapucsgyár, sajtgyár és egyéb érdekes tipikusan hollandnak gondolt dolog :) A falu után Hágába mentünk, elfoglaltuk a szállást, majd kis pihenő után a tengerpartra mentünk. Már este volt, mire odaértünk, de nagyon jól nézett ki a kivilágított móló, a bárok a plázson, a hullázó, morajló tenger :) Egyik srác még fürdött is a hideg tengerben. Beültünk egy ottani bárba, és nagyon jól elbeszélgettünk az élet nagy dolgairól :) A szállás körül szintén elmentünk egy bárba, csak hogy a helyiekkel megismerkedhessünk, de éjfélkor zárt :(

Másnap érdekes feladatokat kellett megoldanunk érdekes helyeken, így oldottuk meg a városnézést és a történelmi áttekintését Hágának. Ami kimaradt, azt meg délután egy közös program keretében pótoltuk. Voltunk az Escher múzeumban, nagyon érdekes volt (írjátok be a gugliba, és a képek között tök jókat találtok). Este megint közösségi program volt: billiártozás a bárban. Harmadik napunkat Delftben töltöttük, ahol a belvárost néztük meg, a helyi templomok meglátogatásán keresztűl mesélte el nekünk Mark (a túravezetőnk) Hollandia történelmét. Az itteni kultúrát és történelmet sokkal jobban befolyásolja a vallás (protestánsok és katolikusok viszonya), mint a magyart, vagy bármely másik országét. Este megint buli volt, záróesténket egy bárban keztük megint, majd a kevésbé bulizósabb fele a bandának elment aludni, mi meg egy olyan discóba mentünk, ahol korábban a U2, a Pearl Jam, stb is fellépett. Jóóóó buli volt :) A negyedik napon még megnéztük Hollandia legnagyobb szélmalom parklát is. A hétvége maradék része tanulással telt, mert hétfőn-kedden-szerdán vizsgánk volt. Sajnos nem sikerült annyit tanulni, amennyit szerettem volna, de így is meglett mind :D Szerda este aztán meg kellett ünnepelni, így a HKból elmentünk este a városköztöntba bulizni. Szerda ellenére (amikor nincsenek igazán nagy bulik) egész jó lett az este, a srácok nagyon szétcsapták magukat. Gold Shot-ot ittak egész este :) Nem tudom milyen az, én még nem kóstoltam, de valami 50%os pia aranydarabokkal benne. Viszek majd haza olyat tuti. Másnap pihenéssel telt és az estéte készültem, amikor a Bogi és a Sati érkezik hozzám :) Jó volt újra látni a barátokat, már nagyon hiányoztak. Pénteken az állatkertbe mentünk, ahol megint esett az eső, de most legalább a jó irányba indultunk el, és olyan dolgokat is megfigyeltem, amit első alkalommal nem tudtam. Szombaton Brüsszelbe mentünk, azt a várost is már kicsit ismerősként látogattam meg ismét. Mivel nagyjából eligazodtam, így több időnk maradt a tényleges városnézésre, voltunk az Európai Parlamentnél, a főtéren, megint megnéztük a Maneken Pis-t is. Éppen most fel volt öltöztetve 18sz.i francia nemes ruhába nagy fekete kalappal. Volt valami sörcsak is alatta, lehet sört csapoltak a pisilőjéből, de arról sajna lemaradtunk :( Pedig ittam volna belőle, akármennyire is utálom a sört. Megnéztük még az Atomiumot, Jeanneken Pis-t és egyéb érdekes helyet, amit ajánlottak nekünk. Vasárnap reggel feltettem a vendégeimet a vonatra, majd hazamentem és délig aludtam :D:D:D:D Nekik sajnos nem volt ilyen jó napjuk: 10 órát utaztak és 9! átszállással jutottak haza. Hétfőn a Petya megjött, és egy csomó magyar cuccot hozott, többek között túrórudit, kolbászt, stb. Este kis magyar estét tartottunk a Mike-nak magyar kajákkal. Nagyon élvezet, ahogy én is :)

És itt tartok most.

Vendégeimmel

 2010.10.24. 23:57

Sziasztok!

 

Sajnos nagyon kevés időm van, ezért most csak nagyon röviden írom le ami a héten történt, majd amikor lesz, akkor minden napról egy rendes blogot fogok írni, mert annyira tartalmasak voltak :)

Kedd: Mónival ketten voltunk, várost néztünk, és felkészültünk a többiek fogadására.

Szerda: Angyalkám és a Petra a reggel 6os repülővel jöttek, velük Hágában találkoztunk, megnéztük ott a tengerpartot, a magyar követ, a parlamentet, a belvárost, valami kastélyt, meg ki tudja még mit nem :) Aznap délután mentünk Amszterdamba, ahol elfoglaltuk a szállásunkat (egy külön történetet megér ez, de elég annyi, hogy látszott rajta, hogy olcsó volt, és kalandos is, sokat nevettünk rajta), aludtunk egy kicsit a fárasztó nap után, majd bementünk a Vöröslámpás negyedbe nézegetni, és beültünk néhány tipikus amszterdami helyre.

Csütörtök: Amszterdam nevezetességeit néztük végig: DAM, I amsterdam betük, Virágpiac, benéztünk az Erotika múzeumba és végigmentünk a Madame Tussauds-on, "gyémántgyárban" voltunk, városnéző buszoztunk, csatornán hajókáztunk :)

Péntek: Ekkor akartunk menni az itteni állatkertbe, de későn értünk oda, így a pénztáros tanácsára nem mentünk be. Belvárosban sétáltunk a lányokkal, és az estére készültünk. Jó péntek estéhez híven bulizni mentünk (itt csütörtökön van az egyetemisták bulija), egész jó volt :)

Szombat: állatkertben voltunk, ami nagyon jó volt, annak ellenére, hogy nagyon hideg volt és esett is néha. Ilyen állatkert kellene M.o.-ra is!

Vasárnap: Brüsszelt néztük meg, és nagyon jó volt :) Láttuk a Manneken Pis-t, a Jeanneke Pis-t, a főteret, a királyi palotát, sok csokiboltot, melegbárokat (kívülről), voltunk a Katedrálisban, ahol éppen magyar mise volt 56 emlékére, és bementünk az Atomiumba is :) Hazafelé könnyes búcsút vettem barátaimtól, és még könnyesebbet a Mónitól.

Újra kezdődik a visszaszámolás, és megint 52 nap lesz, míg újra látom! :S

Még élek :)

 2010.10.18. 20:43

Sziasztok!

 

Elsőre le kell írnom, hogy mostanában a blog.hu nem jön be, ezért nem írtam jó régóta :S Nahh, most hogy tisztáztam, jöhet a vasárnap megírt levél:

Már egy ideje nem írtam a blogra, de csak azért, mert nem történt velünk sok érdekes dolog. Habár a múlt héten volt egy jó este, amikor az otthonról hozott mézes málnával megismertettem az ittenieket :D Az este úgy kezdődött, hogy a HKba érkezve a Gáborék szobájában gyülekezni kezdett a bulizós mag, majd amikorra kicsi lett a szoba, kimentünk a konyhába. Ott többek között a bolgár Tio, a kanadai Mike, az USA-Mike, a magyar Tamás, és még ki tudja ki nem :) megkóstolta a Fügyülőst. Néhányuknak ízlett, de olyan is volt, akinek nem annyira :S Nem baj, én mindent megtettem a jó nemzetközi kapcsolatért :D aztán az este a legtöbbünknek nagyon jó lett. Azon az estén a nemzetközi diákok fehér pólót viseltek, amire bárki írhatott bármit :D Az enyémre hátra egy európa térkép került (vaktérkép jellegű), és akivel találkoztam, annak mindnek alá kellett írnia a hazájánál :) Aztán a Mike az elejére rajzolt egy észak-amerika térképet is, mert nehogymár ő kimaradjon :) A másik Mike kanadai, szóval ő is oda került :) Vietnám, Nepál és Ausztrália is rákerült a pólóra :D Buliba menet egy kutyával futottunk össze, a spanyol csajok egyből elkezdték szeretgetni, és a buszra is felszállt velünk :D (néhány nappal később kiderült, hogy nem kóbor kutya volt, és valakinek hiányzik :) ) A buli megint jó volt, habár nem sokat voltam bent. Mehetnékem volt egész este, így a többieket hamar elhagytam, és a saját utamat jártam. A nemzetközis buliban összefutottam az egyik magyar lánnyal, de ott sem maradtam sokáig. Az este nagyon jó volt, kár hogy hamar vége lett :) Az iskolai hetünk végre kicsit lazább volt, és pénteken nem is volt óránk. Szerda este volt a nemzetközi öltözz ki nap, amit ugye Barney Stinson képvisel a világon, ennek alkalmával ingben mentem a HKba tanulni. Tanulás után megint a konyhában kötöttünk ki, és a King's Cup Revolutiont néztem és tanultam. A lényeg ugyanaz, inni, és bohockodni, csak ha lehet még vicesebben. Csütörtök este megint volt buli, és természetesen megint a HKból indult, ahol most is játékos bemelegítő ivászat volt: 6 pohár volt kitéve az asztalra, az elsőben 1 shot (felesnyi) sör volt, a másodikban kettő, ... a hatodikban hat, szóval kb egy liternyi volt összesen a 6 pohárban. Ezt kellett időre meginni :) Elsőnek az USA-Mike (mert van kanadai Mike is) ivott, és azt gondoltam, hogy az ő 55 másodperce megdönthetetlen lesz. Aztán jött egy 33 másodperces idő, ami tényleg hihetetlen volt. Aztán egy francia srác és egy francia csaj! 27 és 31 másodpercel sokáig vezetett, és egészen a végéig senki nem tudta megdönteni az idejüket. Jött a végén Stefan (német), aki 26-ot ivott, és mielőtt indultunk volna megjelent egy finn srác is, aki csak rábeszélésre ivott, de 19!!!! másodperc alatt itta meg a 21 shot-ot!!! Szerintem azt lehetetlen megdönteni. Aztán mentünk tovább, én csak a buszmegállóig mentem a srácokkal, onnan haza, mert pihennem kellett, de hajnalban amikor a Tamásék jöttek haza, akkor keltem én, mert péntek reggel jött az első vendégem: a Móni :D:D:D:D 23 szál vötös rózsával vártam Eindhovenben a reptéren, és nagyon jó volt végre látni. Hiányzott :) Kicsit sétáltunk Eindhoven belvárosában, de nagyon uncsi volt, ezért nem maradtunk sokáig. Arnhemben sétálva jöttünk el hozzám, és aznapra csak egy kis bevásárlás és az iskola rövid megmutatása volt a program, mert mindketten keveset aludtunk. A szülinapi ajándékát is megkapta: az Audrey Hepburnös faliórát és egy rózsaszín plüss bilincset ;) Szombaton bebicikliztünk a belvárosban, üzleteket nézegettünk, várost néztünk és ellátogattunk a házhoz, ahol Audrey Hepburn lakott gyermekként, és a szobrát is megnéztük :) Most vasárnp van, és szinte semmit nem csináltunk, de nem is nagy baj. Egy kicsit azért tanultam, amíg a Móni aludt, de a lakás gyakorlatikag nem hagytuk el. Majd most sétálunk egyet, mert kell a levegő. Amíg a Petra és az Angyalkám nem jön, addig nem nagyon megyünk máshova, majd csak velük együtt, de ez így van jól szerintem :) HKból sokan (szinte az egész 5. emelet) elmentek Németországba, egy nagy körutazást tesznek Berlin, Hamburg, Frankfurt, München, Erfurt érintésével, így nem tudom milyen buli lesz a jövő héten :S Pont most, amikor jönnek a vendegein :(

Albérlet

 2010.10.06. 17:00

Sziasztok!

Megígértem, hogy írok a lakásról, ahova beköltöztünk múlt pénteken. Maga a lakás egy téglaépítésű függőfolyosós házban van, hogy is fogalmazzak szépen: nem a legjobb környéken. Ebben a részében a városnak laknak a "szegényebbek", akik általában bevándorlók, szóval itt sok a néger, arab, keleti ember. Eddig persze semmi gond nem volt, ne is legyen, egy hangos szót nem lehetett hallani.

 

1 - én szobám

2 - Tamás szobája

3 - Petya szobája

4 - konyha

5 - zuhanyzó

6 - wc

7 - erkély

A fehér az előszoba, a fekete spájz, a piros vonalak az ablakok, a lilák pedig az ajtók. A lakás maga tágas, csak van néhány gond vele: nincs internet még (kb 3 hét, míg bekötik :S ); a wc tartály nem működik, de már bejelentettük; és a fürdő-wc-konyha nem annyira jó, amennyire szeretném. az viszont tetszik, hogy minden szobában van saját csap, ahol a reggeli mosakodást meg lehet csinálni, így a sorbanállás nem okoz gondot :) És még mielőtt elfelejteném:

Arnhem 6826RH, Karel Doormanstraat 98 a címünk.

Előzetes elképzelésekkel ellentétben minden szoba elég nagy szerencsére, de megbeszéltük a Patyával, hogy amíg nekem lesznek vendégeim, addig én lakok a legnagyobb szobában, aztán mikor neki, akkor meg ő. Minden szobában egyedien állítható konvektor van, valamint szimpla ágy, kétajtós szekrény, két szék, asztali lámpa, és a csaphoz tartozó tükör és egyéb. A szobák állapota egész jó, csak a többi nem annyira, de ez van :S Az iskolától gyalog 20 percre van, biciklivel 8 percre, a HK-tól és bolttól 5 percre gyalog, a városközpont biciklivel negyed óra, gyalog háromnegyed óra, de járnak buszok is, vagy az iskola melletti vasútállomásról ingyen lehet a belvárosba jutni :) Mivel az én szobám a legnagyobb, ezért ott csináljuk a közös evéseket és tanulásokat, amihez még majd egy asztalt el kellene hoznink, amit az iskola már leselejtezett. Mosni sajnos nem tudunk, mert az nincs, de tegnap a HK-ba vittük be a cuccainkat mosni, és közben az egyik konyhában meg is csináltuk az egyik beadandót majdnem teljesen :)

Tegnap hazament a Tamás anyukája, ma jött egy barátja, aki vasárnapig marad, majd jövő héten meg már nekem lesz látogatóm :P

Azért a mai nap sem telt eseménytelenül, a reggeli óránk haszontalan volt, mert a legtöbbünk laptopján Windows 7 fut, amivel nem kompatibilis az a program, amit használni kellene, így nem tudjuk mi lesz :S Aztán Vehicle electronics után csapatépítő jelleggel a projekt csoportunk elment Go-kartozni :) Nagyon jó volt :D:D:D:D A FB-on az ismerőseim között az egyik Alinál lesznek képek :)

Tegnap állásbörze volt, ahol sok helyre leadtam az önéletrajzomat, és én magam is sikeresnek érzem az ott töltött majdnem 3 órát. Sokat beszélgettem cégekkel, és sokra értékelik az infós-gépész párosításomat, mivel az itteni cégek főleg a fejlesztéssel foglalkoznak, ahol sok a számítógépes programozás és rajzolás :)

Röviden ennyi, vigyázzatok magatokra, és én is tudni akarok rólatok!!!!! Ne csak én írjak :) (tnizoli@gmail.com)

Amszterdam Baby! :)

 2010.10.04. 22:44

Sziasztok!

 

Október elsejével beköltöztünk az albérletünkbe, ami kicsit csalódás volt elsőre, de most már kezdjük kipofozni, szóval nem is olyan rossz :) De erről később, mert most az amszterdami kirándulásomról mesélek :)

Nagyon jó volt, és szép :) Az a baj Amszterdammal, hogy ha minden érdekességet meg akar nézni az ember, akkor 3-4 nap kellene neki, és napi 100 euró a belépőkre és egyébekre. Ebben egy esetleges kurvázás nincsen benne, max egy erotikus bár. Szóval nagyon drága, de egy maradandó élményt nyújt bárki számára. Mi szombaton voltunk, reggel 10 körül érkeztünk vonattal, majd a Tamással és anyukájával elindultunk balra :) (Petya jobbra). Nagyon sok ember volt a vasutállomás környékén, és már ott voltak turista segítő emberkék, akiket messziről ki lehetett szúrni, és nagyon segítőkészek voltak. Szinte mindent az I amsterdam image-re építettek fel, ahol azt láttad, arról tudhattad, hogy a túristákat segítő valami az. Szóval túristatérkép magunkhoz vétele után elindultunk a Vöröslámpás negyeden át a közeli templomok és piac megnézésére. A lányok már reggel 11-kor táncoltak az ablakokban, de nem voltak túl szépek, sőt a holland lányokkal ellentétben itt többségük csúnya és husosabb volt (nem dagi, csak magyar átlagos, és nem holland átlagos). A piac kisebb volt, mint ahol eddig voltam, de itt is mindent lehetett kapni, amit az eddigieken: sajtot, gyümölcsöt, virágot, stb. A sarkon frissen facsart narancslevet lehetett venni, a Tamásék vettek is, Tamás anyukája szólt nekünk, hogy kérjünk, mert ő nem tud, erre a narancsos srác megszólalt, hogy kérhetünk ám magyarúl is :) Ekkor nevettünk egy jót, mert nem gondoltuk volna ezt :) Séta közben több magyar hangot is hallottunk (túristáktól). Kis utcákban, szűk csatornák mentén, romantikus hidakon sétáltunk tovább túrisztikailag érdekes és érdektelen de szép helyek mellett egészen a Rijks-ig. Ez a nemzeti múzeumuk, vagy valami hasonló, de nem mentünk be, mert időnk nem volt rá, Éppen tatarozzák kívülrál, így nem nagy látvány, inkább taszító, de ezt is meg kell csinálni. A Rijks ás a Van Gogh közötti téren van az I amsterdam feirat, amit természetesen megmásztunk, fényképezkedtünk jó látogató módjára :) A vasút felé indultunk aztán vissza, mert ott lehetett felszállni a városnéző hajóra, persze nem toronyiránt mentünk akkor sem, hanem a szép látványt ígérő helyek felé. Meg kell közülük említenem a Heinekkent, ami régen sörgyár volt, ma már "csak" múzeum, a virágpiacot, amit érdemes mindenkinek végigjárnia legalább egyszer (mi kétszer voltunk, oda is, meg visszafelé is), a DAM-ot, ami a főtér, és többek között ott van a Madame Tussaunds is. Ameddig a szem ellátott mindenhol ember volt (ezért célszerű hétköznap menni legközelebb), rengeteg biciklis, a csatornák korlátainál biciklik sorakoztak mindenhol, autó viszont csak nagyon kevés helyen szerencsére. A vasúttól indult egy órás csatornás hajókirándulásunk, amin természetesen ment a gépi turistainfó, így sok érdekességet lehetett megtudni, és azokra a helyekre is eljutottunk, amire amúgy nem lett volna időnk. Fél 6 körül indultunk vissza vonattal Arnhembe, de mivel annyi új dolgot láttunk és tapasztaltunk, hogy lefáradtunk, ezért nem is volt nagy baj a viszonylag korai indulás. Sajnos Utrecht és Arnhem között újítják a vasúti pályát, ezért kerülni kellett, remélem mire a többiek jönnek, addigra nem lesz ilyen gond, és egyszerűen lehet közlekedni majd.

Nagyon sokmindent nem írtam le, mert lehetettlen lenne, de azt tanácsolom mindenkinek, hogy egyszer utazzon el Amszterdamba, ha lehet szánjon rá több napot és legalább 500 eurót! Ha megtehetném, akkor én is ezt csinálnám.

 

Albérlet

 2010.10.01. 14:31

Sziasztok!

 

BEKÖLTÖZTÜNK VÉGRE AZ ALBIBA ARNHEMBEN!!!!

Vannak ugyan még gondok (nincs net, és a wc-t sem lehet lehúzni, még mocskos), de lassan minden megoldódik majd :) Este óra után még csináljuk a dolgunkat, aztán holnap megyünk Amszterdamba :D

Lehet irigykedni :)

Deventer

 2010.09.27. 12:21

Sziasztok!

 

Eltelt az elős hónap, és még mindig nem untam meg Hollandiát :) Most, hogy van biciklink is egyre mobilabbak is vagyunk, szombaton például Deventert látogattuk meg, ami eddig a leghollandabb város azok közül, ahol voltam (a gondolatomban ilyen volt egy tipikus holland város). Deventer csak 15 km-re van Apeldoorntól, így egyértelmű volt, hogy ha egy kicsit is jó idő lesz a hétvégén, akkor eltekerünk oda. Mivel nem esett, csak egy kis szél volt (odafelé hátszél, visszafelé meg nem fújt :) ), ezért a GPSbe beütöttem: Deventer- városközpont, és már indulhattunk is. Két út is vezet oda, az egyik egyenes (talán unalmas is), a másikon meg mi mentünk :) kis farmok mellett. Az itteniek nagyon megbíznak egymásban, becsületkasszás módon árulják az almát, lekvárt, helloween-dinnyét a házuk előtt. Senkinek esze ágában nincsen meglopni őket. Ami még furcsa, hogy nincsenek kerítések a házak körül. Városokban még csak-csak, de a vidéki házaknál nem jellemző, sőt az állatokat is csak villanypásztorral tartják a helyükön. Mr Voortman azt mondta, hogy a magyaroknak sok a vagyonuk, azért kell nekünk kerítés, a hollandoknak semmilyük sincsen, így kerítésre sincsen szükségük :) Lehet benne valami :D Ami még érdekes volt, hogy néhányan őzeket tartanak. Nincs semmi hasznuk a fünyíráson kívül, szóval csak kedvtelésből tartják, a husukat sem eszik meg, tejet is keveset adhatnak. Vidéknézős utunk végén eljutottunk Deventerbe, ahol néhány órát kellemesen eltöltöttünk: a belvárosa szép, tele tipikus holland épülettel, szűk utcákkal, ahol keskeny házak követik egymást. A piacról sajnos éppen lemaradtunk, de a központban sok kis aranyos butik volt. Hazafelé az útmenti fákról szüreteltünk néhány körtét :)

Képek: http://picasaweb.google.com/tkovacs87/Deventer# Az 54. képen az én biciklim látható, még mindig meg vagyok vele elégedve, és lehet haza is viszem :) Ha valamikor a héten jó idő lesz, akkor biciklivel jövünk iskolába Apeldoornból (kb 30km), mert át kell hoznunk őket Arnhembe.

Deventer

 

HAN

 2010.09.23. 18:39

Sziasztok!

 

Néhány dolgot írok az iskoláról, mert arról sokmindent nem írtam, és mostanra már több mindent láttam, tapasztaltam :) Szóval mi, az autótechnikások külön épületben vagyunk, ahol sok a műhely, tele vagyunk tanulószobákkal, közösségi helyekkel, és néhány terem is van persze :) Győrrel és Veszprémmel ellentétben itt rengetek kisebb nagyobb hely van kialakítva tanulásra, saját táblákkal, áramforrással a laptopokhoz, és kényelmes székekkel. Nem szokás itt a rongálás, a táblához filcet is adnak, és senkinek esze ágában sincsen azokat ellopni. A műhelyek tele vannak autókkal, az első hét után azt írtam, hogy talán csak mutatóban vannak, hogy milyen gazdag az egyetem, de nem!!! Valóban használjál és tesztelik is őket, fejlesztenek rajtuk. Az egyetem szinte minden autós sportban képviselteti magát, a Dakarra is építettek egy autót, de a főszponzor visszalépése miatt nem tudtak azon elindulni :( Több rally csapata, terepmotor csapata és még ki tudja milye van ennek az egyetemnek. Egyik szaktársunk Rutger ejtsd: Ruther :) ) a World Series of Renault sorozatban szereplő csapat szerelője. Van 7 Megane-juk, és tavaly megnyerték a kategóriájukat. Kétszer volt a Hungaroringen is, és tetszenek neki a magyar lányok :) Amúgy tényleg a Sziget fesztivál, amit tudnak Magyarországról a hollandok, nem a gulyást, a pusztát, vagy a fürdőket. Visszakanyarodok az iskolához, mert írtam a tesztlaborokról is korábban. Igen, van 5-6 darab motortesztelő labor, ahol a legnagyobb kamion motoroktól kezdve a robogó motorjáig mindent tudnak tesztelni és elemezni. Szinte mindig megy a tesztelés, a laboron kívül meg ülnek az emberek, és olvassák ki az adatokat, vizsgálják a diagramokat. Nem véletlen van az egyetem az alkalmazott tudományok kategóriába.

Képek az egyetemről: http://picasaweb.google.com/tkovacs87/HANUniversity (a mi épületünk a sárga)

A mi Projekt feladatunk is a valós élet igényeinek megfelelően akalult: a GCDC-hez gyártunk tesztszoftvert tesztkörnyezettel. Maga a Projekt alapfeladata (link: http://www.gcdc.net/mainmenu/Home/the_Challenge?session=cv8jqdqprso882q7739clejfb0), hogy a közlekedést gyorsítsa felvezetőkocsi segítségével a városi és az autópályás környezetben egyaránt. Az autók egymással és a környezetben elhelyezett adókkal is kommunikálnak, így téve gyorsabbá az indulást zöld lámpánál, biztonságossá téve a szoros követést, stb. Az egész Projektet Matlabban programozzuk le majd, a környezetet Prescan programmal készítjük el, de nem is ez a nehéz benne, hanem a mesterséges intelligencia algoritmusának kitalálása. Túl sok szempontot kell figyelembe venni, blokkosírani nem nagyon lehet, szóval eléggé nehéz lesz :S De majd megoltjuk, 7en vagyunk rá, és időnk is van még :) Magam részéről az algoritmus kifejlesztésében, a tesztkörnyezek kialakításában, a kommunikációk megvalósításában és a programozásban fogok segédkezni, mert ezek hozzám egy kicsit közelebb állnak, nem utolsó sorban még érdekel is :) Link: http://www.tno.nl/images/shared/markten/1-1-PreScanPedestrianCrossing.flv

Tegnap a GPSemmel felvettem az útvonalat, amelyen Apeldoornból Arnhembe mentünk, ezt akarom majd Matlabba beolvasni, az útvonalat kirajzoltatni a koordinátákkal, a sebességet és a gyorsulásokat ábrázolni grafikonon :) csupán a magam szórakoztatására. Érdekes lesz :)

A csoporttal egész jól összebarátkoztunk, a Projekt közelebb hozta hozzám a társaságot :) Ha majd Arnhemben lakunk, akkor a Hkban is többet lógunk, és mégtöbb emberrel leszünk kapcsolatban :) Egész eddog szép idő volt, most jön valami front, ami esőt hoz, így nem fogja a szép felép mutatni egy hétig Hollandi nekünk :(

Viszont kedden annyira szép időnk volt, hogy elmetünk délután egyet tekerni: GPSemben kinéztem az érdekes turisztikai látványosságok közül egyet, ami a szomszéd faluban volt, és eltekertünk oda. Egy szélmalom volt :) A vidám biciklizés képeit itt találjátok: http://picasaweb.google.com/tkovacs87/Videk

A multkori nijmegeni kirándulás képei: http://picasaweb.google.com/tkovacs87/Nijmegen

Köszi Tamás, hogy fényképezel nekünk :D

 

Vettem biciklit

 2010.09.21. 10:20

Sziasztok!

 

Először szeretném megemlíteni, hogy szállásadónknak, Mr Voortmannak megszületett első unokája a múlt héten. Gratulálok neki :)

A következő jó hír, hogy vettem én is szombaton biciklit. Ugyan ott vettem, ahol a többiek is: egy pasitól, akinek sok biciklije van. Szerintem ezeket valahonnan szerzi (nem lopja), feljavítja és úgy adja tovább olyanoknak, mint mi vagyunk. Lent láthattok képet a bicikliről :) Hollandiában mindenkinek kb ilyen biciklije van, nem divat a montain bike, inkább a falusi nagymami biciklijére hasonlítanak ezek. Azon kívül, hogy látszik rajta, hogy használt semmi baja nincsen :), mechanikusan tökéletes, nem kattog, nem kerreg, csak a váltószerkezet van kiszerelve belőle (de azt amúgy sem szoktam használni) és strapabíró anyagból készítették. Ha tehetném, akkor hazavinném, mert jó kis gép.

Pénteken nem volt tanításunk, csak egy kis Projekt megbeszélésünk, így utána volt időnk kis városlátogatásra: Nijmegenben voltunk. Nijmegenben van a HAN másik része (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen), de azt nem mentünk el meglátogatni, mert egy kicsit messze van a városközponttól :S majd talán legközelebb, ha biciklivel is elmegyünk oda. Ez a hely teljesen más, mint Arnhem, vagy Apeldoorn, mert itt vannak régi épületek is, és tipikusan hollandos a belváros, szóval bejön. Gábor készített is egy nagyon jó fényképet ott, nekem ez a kép nagyon bejön. A hétvégére egyéb programokat is terveztünk, de nem egészen úgy jöttek össze, ahogy szerettük volna :) Vasárnap csokifesztivál volt: a sörfesztiválból kiindulva jó programnak tűnt, be is mentünk a belvárosba, de sehol semmit nem találtunk :( Összefutottunk a Voortmannal, és felvilágosított minket arról, amint mind a hárman elfelejtettünk: nem Apeldoornban van a csokifesztivál, hanem egy 30km-re lévő településen :) Egy jót nevettünk magunkon :D Még aznap voltunk az apeldoorni palotánál, ahol éppen valami puccos rendezvény volt, így nem mentünk be, de kívülről nagyon szépen nézett ki (http://www.paleishetloo.nl/templates/frontpage/page.asp?iPageId=0&iLangId=2) Majd valamikor megnézzük, mert tök szép :) Deventer is az uticélok között van még, az Apeldoorntól 15 km-re van, így nem is vészes oda átbiciklizni. Majd a mostani hétvégén ez lesz a program :) Természetesen arról is beszámolok majd.

Nijmegen: kedvenc képem

 Apeldoorn: a Palota előtt a biciklikkel :)

Újra jelentkezek

 2010.09.16. 13:22

Sziasztok!

 

Rég nem jelentkeztem, hát most megint írok. Igazából azért nem írtam, mert a dolgok kezdenek helyreállni, sok újdonság nem igazán történik mostmár velünk. Ezt szeretem, amikor már a dolgok maguktól mennek, és nem kell aggódni semmi fölösleges hülyeség miatt. Szóval, jelen állása szerint október 1-én költözhetünk az albérletünkbe, ami 3 szobás és van internet is. Remélem nem lepusztult lakást kapunk. Ha olyan lesz, amilyennek szeretném, akkor a hozzám kilátogatókat el is tudom szálláslni (matracon hálózsákkal), nem kell szállásra költeniük :) Az angollal nem fejlődök annyira, amennyire szeretném :S Az órán elhangzottakat 80%osan értem, ez elég jó ahhoz képest, amit magamtól elvártam a harmadik héten, de mégis annyira jó lenne még többet tudni! Tananyag nem vészes, összesen 4-5 féle tárgyunk van most + a Projekt, egyikből éppen holnap vizsgázunk. Fizikai, elektronikai, és egyéb összetett rendszerek modellezését tanultuk belőle, de nem volt vészes nekem, de majd holnap vizsga után meglátjuk :) Lopott internetet is néha egész jól lehet fogni: van, amikor még videót is lehet indítani a beszélgetés mellé (Isten áldja a webkaera kitalálóját! :D:D:D:D:D:D ), de van amikor még egy weblap betöltése is nehézkes, nem hogy a beszéd. Szóval eléggé változó, nem tehetek róla :S Sajnos csak két helyen van internet az egész lakásban: az én szobámban az egyik ablaknál (dobozokból építettem magamnak oda asztalt, hogy kényelmesebben tudjam használni), és lent a nappaliban az ablaknál. Ha bármelyik ablaktól egy méterrel odébb megyünk, ott már nincsen :( Az egyetemen viszont mindenhol van, és elég gyors is :), csak nem mindent lehet, mert le van korlátozva. Képeket az alábbi linken taláhattok: http://picasaweb.google.com/tkovacs87/Apeldoorn# Apeldoornban készültek ezek a képek, ♦ahol kevesen vannak az vasárnap készült (vasárnapot mindenki a családdal tölti otthon, azért üresek a belvárosi utcák), ♦a 3. képen Mr Voortman is látható, ♦néhányon a kedvenc szobrom: "a búcsúzkodó pár" a vasutállomásnál van :), ♦ahol tömeg van, az a multkori sörfesztiválon készült, ♦az utolsó képeken meg a Voortman háza van. A ház nem nagy alapterületre, csak kb addig az ajtóig tart, amin éppen bemegyünk, de van még 2 szint, így nekünk bőven elég :)

Itt egy kép rólam, hogy még élek, és jól vagyok :D